Naar hoofdinhoud
Terug

Ervaringsverhaal

"Ik kan helemaal mezelf zijn"

Wil jij wonen in ‘s Heerenberg? Jan vertelt jou over zijn fijne woonplek! Jan heeft een verstandelijke beperking en woonde vroeger zelfstandig met zijn vrouw Rikie. Dat ging goed met ambulante begeleiding van Estinea. Maar toen Rikie overleed, had Jan meer ondersteuning nodig.

Jan en Andrea op de Zeddamseweg

Jan: “Mijn begeleider zei dat ik bij Estinea in ’s-Heerenberg kon wonen met 24 uurs begeleiding. Maar ik was bang dat ik dan weinig vrijheid zou hebben. Mijn vriend Wibo haalde me over om toch te gaan kijken en dat heb ik gedaan. Het was heel anders dan ik dacht! De mensen zijn heel aardig en er wordt voor je gezorgd. Dat was goed voor mij. Daarom verhuisde ik anderhalf jaar geleden naar de Zeddamseweg.”

Vind je het fijn hier?
Jan: “Ja! Hier wonen 15 mensen in hun eigen appartement. Koffiedrinken en eten doen we samen. We voetballen, darten en doen spelletjes. Verder lekker kletsen en samen de tuin onderhouden, dat is ook leuk. Ik voel me vrij en mag doen wat ik wil. Ik doe zelf mijn boodschappen, maar krijg de hulp die ik nodig heb.”

Je hebt leuk nieuws, hè Jan?
Jan lacht: “Ik heb al een poosje mijn vriendin Andrea! Dat had ik niet verwacht. Ik ontmoette haar hier bij het koffiedrinken en toen was het raak. Iedereen is blij voor mij en toen ik vertelde dat we graag willen samenwonen stond het hele team daar open voor. Dat vind ik zo fijn! Ze helpen ons, denken mee en staan altijd voor me klaar. In oktober verhuis ik naar Andrea’s huis, het team van Estinea helpt ons daarbij. En… ik ben al op mijn knieën geweest voor Andrea. We willen in december trouwen!”

Wat heeft het wonen op de Zeddamseweg jou gebracht?

“Vroeger was ik driftig en snel boos als ‘t tegenzat. De mensen van Estinea sleepten mij erdoorheen en ik zag weer mooie dingen. Nu ben ik rustiger en kan ik echt mezelf zijn. Ik houd van harde muziek, Queen, Bob Marley en André Hazes. Ik doe wat ik fijn vind en heb geen spanningen meer. Ze luisteren goed naar wat ik nodig heb. Ik kan niet schrijven en dan helpen ze mij. Ook met moeilijke brieven lezen.”

Heb je een advies voor mensen met een beperking die een huis zoeken?
“Hier in ’s-Heerenberg ben je nooit alleen, dat is zo fijn! Ze denken altijd graag met je mee. En als je in moeilijkheden zit is er altijd iemand om je te helpen.”

Lijkt het jou ook leuk om bij Estinea te wonen? Bel dan naar 088 - 49 50 210.

Meer over wonen aan de Zeddamseweg?
Deze website maakt gebruik van cookies

Wij plaatsen cookies om deze website naar behoren te laten functioneren, campagnes op jouw voorkeuren af te stemmen en de website te analyseren.