Naar hoofdinhoud
Terug

Begeleider vertelt

Werk vinden dat bij je past: waar word je blij van?

Hoe helpen we je werk te doen waar je blij van wordt? Susanne Verwiel, participatiecoach van Estinea in Dinxperlo en deelnemer Mirjam vertellen.

Dr van der Meerstraat in Dinxperlo

Het begin: wat zijn je interesses en wensen?
Susanne: “De eerste stap is dat we een gesprek hebben over waar je blij van wordt. Wat zijn je interesses en wensen? Dat kan van alles zijn: met kinderen werken, in de tuin werken, inpakken. Of hou je van dieren? Dan zoek ik werk en activiteiten die daarbij passen.”

Mirjam: “Ik werk graag met kinderen. Zo heb ik bij de Bosmark gewerkt. Dat is een school waar ook een kinderopvang in zit. Ik hielp mee met de drinkbekers losmaken, ik liep pleinwacht en hielp met fruit geven." 

Passend bij jou!
Susanne: “We praten ook met elkaar over of je graag in een groep werkt of liever alleen. Kun je zelfstandig werken of heb je liever dat een begeleider in de buurt is die samen met jou werkt? Die je stap voor stap kan uitleggen wat je kunt doen? En goed om te weten: je hoeft niet vijf dagen per week te werken. Het kan ook voor één dagdeel bijvoorbeeld. En op meerdere plekken werken kan natuurlijk ook!”

Meedoen in de samenleving
Susanne: “Als ik weet waar jij blij van wordt, ga ik op pad. Ik bel of loop binnen bij bedrijven in de regio. Samen met de mensen van het bedrijf kijken we wat mogelijk is, welk werk je kunt doen. Dit kan ook iets kleins zijn: alleen al aan tafel zitten met peuters die een appel krijgen is voor sommigen al een hele beleving. Het gaat vaak bij meedoen in de samenleving ook om de andere ‘dingen’ die werk met zich meebrengt: je drinkt koffie met andere mensen waarmee je anders minder snel in contact komt, je maakt eens een praatje of helpt een kind om zijn jas dicht te doen. Hoe mooi!”

Mirjam: “Ik doe nu activiteiten vanuit de werk- en activiteitenlocatie Dr. van der Meer in Dinxperlo. Zo breng ik glas weg, haal oud papier op, pak de vaatwasser in en ruim ‘m weer uit. Ook vind ik broodjes smeren leuk. In het Kulturhus in Varsseveld smeer ik broodjes voor de fietsclub die daar pauzeert.”

Mirjam: “Waar Susanne mij bij helpt? Ze bespreekt regelmatig met mij hoe het gaat. Of ik het naar mijn zin heb.”

Regelmatig een gesprek

Susanne: “Ja, want ben je eenmaal aan het werk, dan heb ik regelmatig contact met jou. En eens in de zoveel tijd hebben we ook een gesprek met z’n drietjes: jij en ik met de contactpersoon op het werk. Over hoe het gaat en over wat je wil leren.”

Meer weten over werk en activiteiten Dr. van der Meerstraat?
Deze website maakt gebruik van cookies

Wij plaatsen cookies om deze website naar behoren te laten functioneren, campagnes op jouw voorkeuren af te stemmen en de website te analyseren.