Naar hoofdinhoud
Terug

Ervaringsverhaal

Timmeren, boren en groente verbouwen bij kinderboerderij de Ahof

Schapen lopen in de wei, kinderen knuffelen konijnen en twee mannen zagen en timmeren wormenhotels. Werken op kinderboerderij de Ahof in Aalten is voor Santos zijn lust en zijn leven.“Het mooie van ‘groen en hout’? Je werkt met je handen en je maakt iets.”

Santos aan het werk bij de Ahof

Een oude keuken repareren
Trots laat Santos de werkplaats zien die op het erf staat. Ruim en hoog. “Dit is de lintzaag, de figuurzaag en de decoupeerzaag”, vertelt hij. In het midden van de ruimte staat een houtklover. Elke donderdag komt Henk de timmerman. Santos leerde van hem een wormenhotel te timmeren, in de vorm van een Amsterdams grachtenpand. “Iets nieuws wat ik nog niet kon. Daar ben ik trots op.” Maar het meest trots is hij op een oude keuken die ze uit een huis ophaalden en die hij samen met een begeleider heeft gerepareerd. “De deurtjes en laatjes hebben we opnieuw gesteld. We hebben alles helemaal zelf gedaan.”

Bieten poten
Even verderop liggen de moestuin en kruidentuin. Ook daar is Santos, die vijf dagen in de week bij de Ahof werkt, graag. En elke dag leert hij wat bij. “Vanochtend heb ik voor het eerst bieten gepoot. Ik span een touwtje, zodat ik de bietjes in een mooie rechte lijn kan poten. Dan haal ik de bietenplantjes voorzichtig uit de potjes en stop ze in de grond.”

Typisch Ahof? Ze maken alles zelf!
De Ahof is een participatiewerkplek wat betekent dat je samen met anderen bij een bedrijf of organisatie werkt. Hier is altijd een begeleider van Estinea bij. Typerend voor de Ahof is dat ze alles zelf maken. Begeleider Gerard van Estinea: “De werkplaats hebben we samen met de jongens zelf getimmerd. En de kruiden- en moestuin hebben we zelf aangelegd.

Als begeleiders hebben wij vaak ideeën, doen het eventueel voor als dat nodig is, maar de jongens gaan zelf timmeren, de kruiden planten en de sla poten. Zij doen het werk. Van begin tot het eind. Wij observeren, kijken hoe iemand iets aanpakt, grijpen niet te snel in. Je leert het meest van uitproberen en fouten maken.”

Ook werken bij de Ahof?
Deze website maakt gebruik van cookies

Wij plaatsen cookies om deze website naar behoren te laten functioneren, campagnes op jouw voorkeuren af te stemmen en de website te analyseren.