Naar hoofdinhoud
Terug

Ervaringsverhaal

“Ik kan mezelf zijn hier”

Hapjes rondbrengen, koffie inschenken en tosti’s maken. En ook nog Möpke, het huishondje uitlaten. Fleur en Stefan gaan met plezier naar hun werk bij woonzorgcentrum Schavenweide in Doetinchem. Dit is een participatiewerkplek. “Wij kennen de bewoners en zij ons. Dat is leuk!”

Fleur en Stefan werken bij Schavenweide

Om 8.45 uur start de dag met een kop koffie. “Per dag bespreken we wat er die dag op het programma staat. Iedereen heeft zijn eigen taak”, vertelt begeleider Charles van Estinea die samen met zijn collega Marlou de mensen hier ondersteunt. “We kijken samen naar wat iemand wil en kan. Het belangrijkste is dat iemand hier met plezier komt en prettig naar huis gaat.”

Praatje maken

Vandaag haalt Stefan de waszakken op bij de bewoners. “Dat doe ik met een grote kar. Die nemen we mee naar de kelder en daar sorteren we de waszakken op kleur: groen, rood en blauw. En ik haal ook papier en glas op die de mensen op de gang zetten.”

Fleur haalt ondertussen de koffiekar op in de keuken en zet het sap, de koffie- en theekannen en de kopjes zorgvuldig erop. . Ik deel koffie uit en klets met de bewoners. Een praatje maken vind ik het leukst aan mijn werk.”
Ook Stefan geniet het meest van het contact dat hij heeft met bewoners. “Elke donderdagmiddag breng ik een waterijsje of een ander snackje rond bij de mensen op hun kamer. Dan maak ik graag een praatje. Ik word er blij van als andere mensen ook blij zijn.”

Foute party

Om twaalf uur is het pauze en lopen Fleur en Stefan naar het grandcafé om samen met hun collega's een kop soep te drinken. Onderweg worden ze begroet door medewerkers van het woonzorgcentrum en bewoners.

Charles: “Wij kennen de bewoners, zij kennen ons. Als Stefan er niet is, is er altijd een bewoner die zegt: ‘Hé, is Stefan er niet vandaag?’ Op de jaarlijkse feestavond zijn we er ook altijd bij.” “Verkleed naar de foute party. Dat was leuk”, herinnert Stefan zich. Charles: “In de kelder kunnen deelnemers zich even terugtrekken wanneer de prikkels teveel zijn en natuurlijk voor een luisterend oor.”

Voldoening

Stefan: “Charles ziet aan me wanneer mijn hoofd vol zit, dan gaan we even zitten en helpt hij me bij waar ik tegenaan loop. Ik heb hier geleerd om met collega’s samen te werken. Ik ben veel rustiger geworden. Het werken hier geeft veel voldoening. Ik kan mezelf hier zijn en ga ontspannen naar huis.”
Ook Fleur is gegroeid op haar werk. “Ik kan beter ‘nee’ zeggen en beter voor mezelf opkomen. Ik heb van Charles geleerd dat ik niet op elke vraag ‘ja’ hoef te zeggen.”

Meer over de Schavenweide
Deze website maakt gebruik van cookies

Wij plaatsen cookies om deze website naar behoren te laten functioneren, campagnes op jouw voorkeuren af te stemmen en de website te analyseren.