Naar hoofdinhoud
Terug

Ervaringsverhaal

“Iets wat heel gewoon lijkt, wordt een moment van echt contact”

In de ene hoek snoezelt iemand in de schommelstoel. In de andere hoek praten twee mensen zachtjes met elkaar. En bij het kookeiland snijden twee anderen groente voor de wekelijkse soepdag. Daglicht valt naar binnen door het hoge glazen koepeldak. Welkom bij Slaadreef 41 in Aalten!

Mitchel en Marieke op Slaadreef 41

Van maandag tot en met vrijdag zijn hier zes groepen van elk vijf tot tien deelnemers met een verstandelijke, lichamelijke en/of meervoudige beperking. Hier doen ze belevingsgerichte activiteiten die de zintuigen stimuleren. Denk aan verven en andere creatieve activiteiten, bewegen, snoezelen, licht arbeidsmatig werk of koken.

Karaokeavond!
Mitchel is hier drie dagen per week. “Wat ik doe? Dat verschilt per keer. Net wat er nodig is. Zo breng ik bijvoorbeeld het oud papier naar de container die hier in de buurt staat. Het papier gaat in de kar die aan mijn rolstoel wordt gekoppeld. Ook breng ik lege bestellijsten voor boodschappen rond bij verschillende begeleiders. Die vullen ze in en ik voer de bestellingen dan in op de computer. Ook heb ik hier fysio en ben graag in de beweegtuin.”

Maar het allerleukste vindt Mitchel de karaokeavond die hij eens in zoveel tijd organiseert. Dan verandert de centrale ruimte op Slaadreef 41 in disco. “Ik neem mijn apparatuur mee van huis en trek mijn zilveren jasje aan. Het is een waar feestje! Als ik zie dat ik mensen blij maak met de muziek die ik draai, geniet ik daar zelf ook van.”

Signalen oppikken 
Begeleiders helpen niet alleen bij de dagelijkse dingen maar zien dit vooral als een moment van even echt contact. “Koffiedrinken of de toiletgang is voor sommigen al een activiteit op zich”, legt begeleider Marieke uit. “Iets wat niets bijzonders lijkt, maar heel gewoon, wordt een moment van echt contact. Het merendeel van de mensen die hier komen, kan niet zeggen wat zij willen of nodig hebben.

We kijken naar signalen, zien glimmende pretogen als iemand geniet. Of als bijvoorbeeld Piet een schopje tegen mijn been geeft, weet ik dat hij zit te dollen. Het is de kunst deze subtiele signalen op te pikken en hierop in te spelen, vaak met humor!”

Een zinvolle en uitdagende dag
Begeleiders ondersteunen de deelnemers hier één op één en in een groep. “Het mooie is dat ieder op zijn manier een gezamenlijke activiteit kan meebeleven”, legt Marieke uit. Zoals bij de wekelijkse soepdag. “De een snijdt dan groente, de ander bakt, de ander zit er bij voor de gezelligheid. We zorgen ervoor dat mensen zich veilig voelen, zichzelf durven te zijn en een zinvolle en uitdagende daginvulling hebben.
Waar niets moet en alles mag.”

Deze website maakt gebruik van cookies

Wij plaatsen cookies om deze website naar behoren te laten functioneren, campagnes op jouw voorkeuren af te stemmen en de website te analyseren.