Naar hoofdinhoud
Terug

Ervaringsverhaal

"Op vrijdag doen we boodschappen en koken we"

Frank heeft een liefdevolle en betrokken familie, maar zijn ouders kunnen hem niet de ondersteuning bieden die hij nodig heeft. Ambulant begeleider Brenda van Estinea begeleidt Frank één dag in de week. Frank en Brenda vertellen hoe zo’n dag samen eruitziet.

Brenda ondersteunt Frank thuis

Samen boodschappen doen
Brenda: “Ik rijd altijd op mijn fiets naar Frank toe en dan kijken we samen waar hij ondersteuning bij nodig heeft. Dat verschilt per keer, maar het is vaste prik dat we op vrijdag samen boodschappen doen en koken.”

“In 2018 woog ik 122 kilo”, vertelt Frank. “Sinds we samen boodschappen doen en koken ben ik afgevallen tot 106 kilo. Ik vind het nu veel makkelijker om verleidingen in de supermarkt te weerstaan. We halen evengoed wel wat lekkers voor het weekend, maar nu eet ik daar gewoon minder van.”

Post
Brenda: “Frank heeft autisme. Door een vaste route in de supermarkt te nemen en structuur aan te brengen in het boodschappen doen en koken, lukt het Frank goed om gezonder te eten. Heel mooi, want hij heeft diabetes en zijn klachten zijn sindsdien verminderd. Voor zijn diabetes gaan we ook samen naar de diëtiste. En erna leg ik de informatie waar nodig nog een keer uit of we zoeken het samen op. Ook dat hoort bij begeleiding.”

“Post is voor mij soms moeilijk", vertelt Frank. "Mijn ouders en Brenda leggen dan uit wat er in de brieven staat.”

Frank voert zelf de regie over de begeleiding
Brenda: “Frank geeft zelf aan wat hij nodig heeft. Hij heeft nu wat meer zorg nodig dan vroeger, hierdoor kan hij ook wat minder aan en dat geeft hem veel onrust.”

”Frank beaamt dat. “Ik kan inderdaad wat minder dan voorheen. Vroeger was ik actief in de politiek. Ik liep zelfs een dag mee met de SP. Maar ik kreeg daar zoveel informatie dat ik er uiteindelijk mee stopte. Nu vermaak ik me vooral met het maken van abstracte kunst. Ik teken en schilder en ga naar de dagbesteding. Wat er zou gebeuren als er geen ambulante begeleiding zou zijn? Dan zou ik mezelf waarschijnlijk gaan verwaarlozen. Daarom ben ik blij met Laurelin en Brenda. En mijn familie ook.”

Meer over ondersteuning thuis
Deze website maakt gebruik van cookies

Wij plaatsen cookies om deze website naar behoren te laten functioneren, campagnes op jouw voorkeuren af te stemmen en de website te analyseren.