Naar hoofdinhoud
Terug

Ervaringsverhaal

"Ik word hier zo blij van!" zegt Jolien

Boeken opzoeken, reserveringen klaarleggen. Maar ook kinderen voorlezen. En het allerliefste wat ze doet? “De was opvouwen!" Want ook dát gebeurt bij de bieb in Dinxperlo. Deze participatiewerkplek geeft Jolien plezier en voldoening en zorgt voor contact.

Jolien aan het werk in bibliotheek Dinxperlo

Heel netjes
De grote rechthoekige tafel achterin de bieb is leeg. Jolien komt met een wasmand aanlopen en zet ‘m op de tafel. Klaar om de theedoeken op te vouwen. De was haalt ze op bij de kinderopvang die in hetzelfde gebouw (het Dup’lo-gebouw) zit als de bibliotheek, net als twee basisscholen. “Ik word zo blij van de was opvouwen”, vertelt ze. “Ik doe dat heel netjes, vouw de naden van de theedoeken precies op elkaar.”

Veel geleerd
Jolien werkt al meer dan vijf jaar in de bieb, samen met andere mensen die ondersteuning krijgen van Estinea. En ze heeft al veel geleerd. “Ik heb geleerd hoe ik met de computer moet werken. Een reservering komt daarop binnen. Die leg ik dan klaar. Verder plak ik uitleenstickers op tijdschriften, leg de kranten klaar, leeg de brievenbus en zet boeken weer terug.

Op je eigen manier
Estinea runt de bibliotheek in de ochtenden met een groep van zes mensen. “Iedereen heeft zijn eigen werkzaamheden, werkt zelfstandig en leert op zijn eigen manier nieuwe dingen bij”, vertelt begeleider Susanne. Zo leest Jolien weleens kinderen van de basisschool voor. “Laatst las ik voor aan twee kleuters. Maar die kunnen soms lastig stil zitten, he! Leuk om te doen, hoor.”

Terug naar de tafel in de bieb waar de was ligt. Inmiddels is een vaste bezoeker aangeschoven om zijn krant te lezen. Jolien vindt het gezellig. “Door mijn werk zie ik wel eens bekenden. Daar maak ik graag een praatje mee.”

En de was? Die ligt inmiddels keurig opgevouwen in de wasmand.

Deze website maakt gebruik van cookies

Wij plaatsen cookies om deze website naar behoren te laten functioneren, campagnes op jouw voorkeuren af te stemmen en de website te analyseren.