Naar hoofdinhoud
Terug

Ervaringsverhaal

"Van kunstenaar naar persoonlijk begeleider"

Mark is eerstejaars bbl-leerling op woonlocatie Hesselinkweg in Winterswijk. Hij heeft een achtergrond als beroepskunstenaar. En die ‘kunstenaarskijk’ neemt hij mee in de zorg. Mark: “Wie heb ik voor me? Welk tempo kan iemand aan? Welke keuzevrijheid?”

BB Ler Mark was kunstenaar nu persoonlijk begeleider

Mark: “Schilderen is kijken. Hoe zit iets in elkaar? Als je een vaas van glas met bloemen wilt schilderen, ga je eerst kijken wat er eerst was. Die bloemen en dan die vaas? In die volgorde schilder je het ook. In de zorg doe ik dat ook: eerst kijken, een situatie in kaart brengen en dan een volgende stap zetten.

Bijbaan
De zorg kwam op het pad van Mark, omdat hij naast het professionele kunstenaarschap vaak bijbanen had, zo ook in de thuiszorg. “Ik ontdekte dat ik goed overweg kon met verschillende type mensen. Toen ik gevaagd werd schilderlessen voor cliënten bij Hesselink te verzorgen begon ik ook met kijken. Die ‘kunstenaars­kijk’ neem ik mee in de zorg. Wie heb ik voor me? Welk tempo kan hij aan? Welke keuzevrijheid?

Kijken naar mogelijkheden
Het is voortdurend kijken naar de mogelijkheden en beperkingen van cliënten. Iemand baalde er bijvoorbeeld van dat het haar niet lukte om een vakje in te kleuren zonder te kliederen. Toen hebben we de lijntjes afgeplakt en was ze helemaal blij met haar nette eindresultaat.

Niets fout
Een ander had de behoefte om verder te komen met schilderen. ‘Ik krijg geen wolken’ zei ze. Ik leerde haar om eerst de onderkant grijs te maken en wit in het bovenste gedeelte aan te brengen. Nu schildert ze de prachtigste wolken! Dankzij de schilderles kon ze zichzelf ontwikkelen. Daarbij benadruk ik dat niets fout is. ‘Hoezo kun je niets? Kijk eens, dit heb je zelfgemaakt! Alles is mooi wat je zelf hebt gemaakt.’”

Vallen en opstaan
“Om goed te kunnen begeleiden is oprechte aandacht nodig. Kunnen zien waar iemand blij van wordt, observeren, iedereen zijn eigen­aardig­heden leren zien, zoals mijn werkbegeleider zo mooi verwoordde. En uitproberen met vallen en opstaan. En dat is ook de basis van schilderen: stilstaan, echt kijken. Vallen en opstaan.”

Meer over een leerwerktraject (BBL)
Deze website maakt gebruik van cookies

Wij plaatsen cookies om deze website naar behoren te laten functioneren, campagnes op jouw voorkeuren af te stemmen en de website te analyseren.

Kom eens koffiedrinken!

Ben je op zoek naar werk met voldoening en vrijheid? Kom koffiedrinken!
Lees meer