Naar hoofdinhoud
Terug

Ervaringsverhaal

“Ik denk niet in labels, diagnoses of hokjes”

“De meeste mensen zonder verstandelijke beperking leren naarmate ze ouder worden steeds meer dingen af, die mensen met een verstandelijke beperking behouden. Zoals puurheid, ongefilterd emoties laten zien en zonder rem genieten. Ik kan als mens vaak veel van hen leren”, vertelt Lot die als gedragsdeskundige bij Estinea werkt.

Gedragsdeskundige Lot

“Ik kom in beeld als begeleiders aan de bel trekken dat het niet goed gaat met een bewoner of ik dit zelf signaleer. Met de begeleiders ga ik vervolgens puzzelen, zoals ik het altijd noem. Wat is er aan de hand, welke vraag ligt er achter het gedrag? Hoe kunnen we iemand helpen? We doen dit ook echt samen, want we hebben elkaars expertise nodig. Ik ben dus echt niet ‘mevrouw de orthopedagoog’ die komt vertellen hoe het zit.”


Mens in plaats van diagnose
“Ik denk, en mijn collega-gedragsdeskundigen net zo, niet in labels, diagnoses of hokjes. Ook al is het Nederlandse zorgsysteem hier wel van doordrenkt… We kijken naar: wie is iemand en wat heeft hij of zij nodig om gelukkig te zijn? Dus als het gedrag van een bewoner aanleiding geeft tot advies, onderzoek of behandeling, zien wij in eerste plaats de mens. Protocollen en kaders zijn belangrijk maar vooral niet leidend bij Estinea. Het gaat om de praktijk.”

Nieuwe ideeën
“Binnen Estinea ervaar ik veel ruimte voor eigen inbreng en nieuwe ideeën. Zo heb ik samen met ervaringsdeskundige Lisa een workshop gelijkwaardige beeldvorming en taal ontwikkeld. Met onder meer aandacht voor jeukwoorden in de zorg. Deze workshops geven we aan zorgkantoren, hogescholen en universiteiten. Het levert mooie gesprekken op en daar krijg ik superveel energie van.”

De leukste
“Er zijn natuurlijk veel zorgorganisaties, en ook vele organisaties voor mensen met een verstandelijke beperking. Maar als je als orthopedagoog of psycholoog wilt werken in een platte en pragmatische zorgorganisatie dan is Estinea gewoon de leukste!”

Deze website maakt gebruik van cookies

Wij plaatsen cookies om deze website naar behoren te laten functioneren, campagnes op jouw voorkeuren af te stemmen en de website te analyseren.

Kom eens koffiedrinken!

Ben je op zoek naar werk met voldoening en vrijheid? Kom koffiedrinken!
Lees meer