Naar hoofdinhoud
Terug

Ervaringsverhaal

“Als fietsliefhebber was fietsen met cliënten een logische keuze”

Vrijwilliger Theo fietst alweer enkele jaren en met veel plezier met deelnemers en bewoners van Estinea in Aalten. Gaandeweg leerde hij ook over het omgaan met mensen met een verstandelijke beperking.

Vrijwilliger Theo

Theo’s vrouw werkt in de nachtdienst bij Estinea, zijn twee dochters hebben ook bij Estinea gewerkt. Theo: “Daardoor kwam Estinea eigenlijk logisch in beeld toen ik na mijn pensioen vrijwilligerswerk zocht. En als fietsliefhebber was fietsen met deelnemers en bewoners een vrij vanzelfsprekende keuze. Dat doe ik nu met vier mensen, op de duofiets. Donderdag is mijn vaste dag daarvoor.” 

Non-verbale communicatie
Theo was onbekend in het omgaan met mensen met een verstandelijke beperking. "Maar daar heb ik me gaandeweg in ontwikkeld. Zo ben ik hun non-verbale communicatie steeds beter gaan begrijpen. En met iedere cliënt met wie ik fiets, is het weer anders. De één zegt alleen maar steeds 'doorfietsen!'. De ander wil juist graag al zijn verhalen kwijt. Met weer een ander geniet ik samen in stilte van het fietsen en buiten zijn.”

Verbinding
Tussen de twee ochtendritten door gaat Theo altijd koffiedrinken op de dagbesteding aan de Slaadreef in Aalten. "Dan zie ik ook de andere deelnemers en de medewerkers. Ik vind dat prettig. Het geeft verbinding en ik zie hoe medewerkers met deelnemers omgaan. Daar heb ik als vrijwilliger veel van geleerd. En ik heb zeker het gevoel dat gewaardeerd wordt wat ik doe.”

Word ook vrijwilliger!
Deze website maakt gebruik van cookies

Wij plaatsen cookies om deze website naar behoren te laten functioneren, campagnes op jouw voorkeuren af te stemmen en de website te analyseren.

Kom koffiedrinken!

Heb je ervaring als begeleider in de gehandicaptenzorg of denk je na over een overstap naar de zorg? Kom eens koffiedrinken!
Lees meer